Speculaasplaat koek
Heerlijke kruidige speculaasplaat koek
De donkere dagen zijn er weer en dan heb ik altijd zin in speculaas, dit recept komt uit het nedelandse bakboek en is favoriet.
Makkelijk te maken en koud het lekkerst. Als ze dat halen;-)
Wat heb je nodig!
250gr tarwebloem
175gr koude boter in blokjes
200 gr bruine basterdsuiker
1/8 theelepel zout
1/2 theelepel bakpoeder
1 1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel gemalen kardemom
1/4 theelepel gemberpoeder
1/4 theelepel gemalen anijszaad
1/4 theelepel gemalen kruidnagel
1/8 theelepel gemalen nootmuskaat
1/8 theelepel gemalen foelie
1 ei los geklopt
75 gram amandelschaafsel
Wat moet je doen!
Oven voorverwarmen op 180 graden
Bakplaat bekleden met bankpapier of flink invetten
Doe de bloem en boter in een grote kom. Wrijf ze door elkaar metje vingers tot het broodkruim lijkt.
Doe de suiker, bakpoeder, specerijen en het zout erbij en meng alles.
Doe dan het ei erbij en meng alles tot een glad en zacht deeg.
Druk of rol het deeg egaal uit op de bakplaat en stooi de amandelen erover en druk ze aan.
Bak de koek 30min in de oven, mocht de oven te snel gaan en lijkt aan te branden, leg een stuk aluminium folie erover.
Laat afkoelen tot lauw warm op de bakplaat en snij in stukken, nu verder af laten koelen op een rooster.
Succes en eet smakelijk
Natascha