Rode bieten chutney
Eens iets anders met bietjes? Dit is heerlijk!
Ingrediënten:
1 kilo gekookte bietjes
3 appels geschild en in stukjes gesneden.
2 gesnipperde uitjes
2 teentjes knoflook
2 kaneelstokjes
2 kruidnagels
2 tl grove zeetzout
1 tl zwarte peper
400 ml appelazijn
20 gram pectine
75 gram suiker
60 gram rozijnen
Bereiden:
rode bieten koken en in fijne blokjes snijden. (Uitleg koken rode bietjes staat op het blog.)
appels in (niet te kleine)blokjes , snipper de ui, pers of hak de knoflook.
Meng de pectine goed door de suiker. Zet deze appart net als de rozijnen en bietjes.
Doe de blokjes appel, de fijngesneden uien, de gehakte of geperste knoflook, peper, appelazijn, kruidnagel, het kaneelstokje en zout naar smaak in een kookpan en vermeng alles goed met elkaar. Breng het aan de kook en laat ongeveer 10 minuten zachtjes smoren.
Voeg er vervolgens de bietenstukjes, de rozijnen en de suiker aan toe, schep alles goed om en laat nog eens 15 minuten zachtjes smoren.
Zelf heb ik het nog 30 min in weckpotjes in een 90 graden waterbad gezet.
Laat de chutney minimaal 4 tot 6 weken staan, dan worden de smaken lekkerder.