Ketchup zonder suiker

Geen suiker wel veel smaak in deze ketchup..

Aangezien ik toch verschillende recepten wil proberen.

Hopelijk vinden jullie hem ook lekker, voordat de ketchup de flessen in ging even geproefd en hij is nog een beetje zuur,
maar smaakt al heerlijk en de tomaten proef je geweldig en niet waterig.
Laat hem minstens 2 weken nog donker staan en dan heb je een heerlijk zelfgemaakte ketchup zonder suiker.
Minstens 1 jaar houdbaar als je ze net als ik 30 min in een 90graden warm waterbad hebt gezet.

Hieronder ingrediënten, foto’s

Ingrediënten :

2 kilo gewassen tomaten in stukken gesneden
2 rode paprika’s geroosterd tot ze zacht zijn, zie foto’s hieronder!
2 grote rode uien of 4 kleine, gesneden.
225ml rode wijnazijn
1 theelepel mosterdzaad
1 stukje foelie, wist je dat foelie het omhulsel van verse nootmuskaat is, en dit vaak gebruikt in soepen, sausen.
1 theelepel zwarte peperkorrels,  had zelf alleen de gemengde korrels dus, pak wat je huis hebt.
1 theelepel cayennepeper,  toch maareven snel op laten halen in de winkel;-)
1 theelepel zeetzout, heb zelf Keltisch zeezout gebruikt.

image

Bereidingswijze;

Roosterde paprika’s op open vuur, totdat ze geblakend zwart zijn, zie foto’s!
Dit duurt ongeveer 10/15 min op bijna laag vuur.
Leg ze daarna een min of 5 opzij

image

Snij ze open en verwijder de zaadlijst en steel.

image

Verwijder het zwarte velletje, dit is nu heel makkelijk, (proef nu eens een stukje ,de papika is door deze methode heelijk zoet geworden.)
Snij de paprika’s in stukjes.

image

Doe nu 100 ml van de rode wijn azijn in een pan, hou de rest appart.
Doe de tomaten, ui en paprika’s erbij en smoor ze zacht,  zet daarna het vuur hoog en
Kook net zo lang totdat het vocht verdampt is,  pas op! blijven roeren anders verbrand alles in de pan.

image

Na 1 min

image

na 5 min

image

Na plus minus 20 min, ligt aan de hoeveelheid vocht.

image

Dit was het moment dat ik het door de passe vite hebt gezeeft, zodat velletjes en pitjes overblijven.
( fijne zeef en met een houten lepen erdoor wrijven werkt ook prima)

image

Doe de mosterdzaad, peperkorrels en foelie in een thee ei en doe dit samen met het zeezout en cayennepeper bij de saus,
Ook de rest van de rode wijnazijn erbij en(zachtjes pruttelen)  blijven roeren tot dat je ketchup dik genoeg is.
Vul je van te voren gesteriliseerde flessen en weck ze nog een 30 min in een warmwater bad (90 graden)
Haal na 30 min de flessen uit de weckketel en zet ze op een houten plank en laat ze afkoelen.

De ketchup is nu ongeopend een jaar houdbaar!

image

Verwijder de klemmetjes als de flessen zijn afgekoeld! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *