Wasmiddel van Marseille zeep

Ben nu bijna een  jaar aan het wassen met eigen gemaakte wasmiddel, hier is dan eindelijk het recept!

20150326_140443_resized

Nadat ik er dus meer als een jaar geleden achter kwam dat ik allerlei intolerantie en allergie reacties had op van alles, schuimende stofjes, parfum, haarverf, nikkel, kobalt, zilver  etc…. staat meer in een andere stuk , dat lees je hier. dacht ik en wat nu?? Alles wat ik had van heerlijk schuimende geurende wasmiddel, douche gels  tot shampoo , alles kon ik de deur uit doen, waren mijn zus en vriendin heel blij mee, maar ik niet… toen dacht ik eigenlijk, ik ga er niet dood aan en hoe deden ze het vroeger? nou simpel! zelf maken.

Dus dan ga je op zoek en kom je een legio aan recepten tegen. nu heb ik in tussentijd van alles geprobeerd, de ene beter dan de ander, ik zal de successen delen. maar dit zijn mijn ervaringen en het kan natuurlijk best zijn dat je zelf andere bevindingen hebt en iets zult aan moeten passen. kwestie van uit proberen! Maar laat gerust weten wat het voor je doet? Ik leer ook van anderen.

 

Dit is het eerste wat ik moest veranderen en dat was het middel om mijn kleding schoon te krijgen en wasverzachter, maar daarover later een stukje!

 

Recept vloeibaar Wasmiddel voor 3 liter witwas   (kan geen grotere flessen naast mijn wasmachine kwijt)

40gr geraspte marseille zeep (reform zaak, de tuinen)

20gr baking soda (toko te koop)

25 druppels bergamot of lavendel etherische olie (neem een dure, de goedkope gaan stinken en zijn vaak niet puur maar toch synthetische (daar kan ik dus weer niet tegen) (aromatherapie online)

een emmer

en een lege schone 3 liter fles voor wasmiddel (met dank aan mijn buurvrouw)

 

Wat moet je doen?

rasp de zeep fijn en doe deze in de emmer, kook het water en giet deze erop, roer de baking soda erdoor en meng de druppels etherische olie erdoor. laat nu alles afkoelen en de volgende daag weer roeren. nu kun je het in de fles gieten. Schudden voor gebruik en in een was bol gebruiken!

Op deze manier maak ik ook wasmiddel voor bonte was, maar dan zonder de baking soda omdat deze licht blekend werkt.

Klaar!!!     zo simpel??   Ja inderdaad en goedkoop en vriendelijk voor het milieu!

 

fijne wasdag!

Natascha

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.