Bramen blauwe bessen jam

Een lekkere frisse en makkelijke jam om te maken

image

Meteen maar een eerste recept laten zien, vandaag op pad geweest voor bramen, en rode bessen, had nog  500gr blauwe bessen staan, dus heb ik van de vers geplukte bramen en blauwe bessen jam gemaakt.

500 gr Bramen
500 gr Blauwe Bessen
350 gr kristal suiker
1 zakje geleerfix gekocht in duitsland
4 potten van 375ml

Steriliseer de potjes en  deksels in heet water met wat soda, minstens op 90 graden 10 min, zelf zet ik de potjes daarna nog (heel goed afgespoeld en met een schone theedoek  drooggemaakt) in de oven, laag water in een bakblik , oven op 150 graden opwarmen, terug draaien op 100 graden, de potjes op het bakblik met water zetten, zonder dekseltje.

Was de bramen en bessen, doe ze in een grote pan, meng het zakje geleermiddel met 2 eetl van de suiker, en breng het zachtjes aan de kook, schep met een schuimspaan het schuim eraf, kook dit al roerend ongeveer 3 min, doe de rest van het suiker erbij en maak een gedeelte van de bessen kapot met een stamper of vork, wees voorzichtig! 
Het jam mengsel is nu bijna 95 graden, meet dit met een suiker/kook thermometer, na 2 min pak je een koud bord en doe er een lepeltje jam op, stijft de jam op dan is het klaar, zo niet kook het nog even door en blijf testen tot het goed is. Pan nu uitzetten!
Haal je hete potjes uit de oven en zet de op een schone theedoek of houten plak , als je een stenen aanrecht hebt.
Met een soeplepel kun je nu de hete jam in de nog hete potjes gieten,  zorg dat de randen schoon blijven,  gebruik eventueel een jam trechter.  Direct deksel goed vastdraaien en1 min laten afkoelen op zijn kop.
Daarna terug draaien
Etiket erop met datum als de potjes geheel afgekoeld zijn,  de jam is een jaar houdbaar.
Mocht je er 1 openmaken zet hem dan in de koelkast en nuttig hem leeg binnen een week.

Succes en geniet van je eigen gemaakte jam!

Natascha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *