Abrikozenjam met amandelen en vanille

Abrikozenjam met amandelen en vanille, een heerlijke draai voor een lekkere vrucht!

Dit recept komt uit 1 van mijn favoriete boeken en wil het graag delen!

Wat heb je nodig:

1 kilo schoongemaakte abrikozen
2 vanille stokjes
800 gr kristalsuiker
100 garm amandelsnippers (heb zelf schraafsel gebruikt)
sap van een kleine citroen

Wat te doen:

Dit recept word in 2 dagen gemaakt!

Dag 1

Spoel de abrikozen schoon en dep ze droog. Snij ze doormidden en verwijder de pit.

20140629_205616

Breek een paar pitten doormidden, is een lastige klus, maar de notenkraker kan dit en een sterke hand.
haal de kernen uit de pitten en blanceer 1 minuut ze in kokend water, verwijder nu het vliesje en leg ze in een bakje weg, voor de volgende dag!

20140629_213303

Splijt de vanillestokjes en haal het merg eruit, met de achterkant van een mes. snij de vanillestokjes in stukjes, niet te klein gewoon in vieren.
Meng in een kom de suiker met de vanillestokjes en merg!

20140629_211220

Doe de abrikozen met het suikermengsel in een grote pan met dikke bodem of confituurpan, als je deze hebt! Meng alles goed en breng dit alles al roerend aan de kook.

20140629_211742

20140629_213130

Zet een grote aardewerken schaal klaar en giet het hete mengsel hierin.
Dek af met huishoudfolie en laat dit een nacht staan.

Dag 2

Neem de vanille staafjes eruit en bewaar ze appart, haal het mengsel nu door een passeerzeef met fijne zeef en heb je deze niet dan door een fijnmazige zeef met een pollepel wrjven.

Giet in een pan met dikke bodem of confituurpan, doe de abrikozen, vanillestokjes en abrikozenkernen erbij. Breng dit aan de kook ongeveer 10 min op hoog vuur, doe de test of het dik genoeg is. koud bord druppel erop, na een minuut vinger erdoor halen, loopt ie niet meer uit, dan doe je de amandelsnippers bij de jam en laat dit nog heel even mee koken.

Nu alles de steriele potten in, wel de vanille en abrikozenkernen verdelen over de pottem. op zijn kop zetten op plank of natte handoek en na 10 min weer omdraaien.

20140729_104248

Geniet van deze heerlijk jam, die goed over appeltaart smaakt of andere Pie’s als deze net de oven uitkomen.

Succes!

Natascha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.