Vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop, het lekkerste wat er is, en zeker dit super makkelijke recept!

Zelf drink ik toch al jaren vlierbloesemsiroop en ben dan ook erg verrast dat bijna niemand het kende, maar daar wil ik graag verandering in brengen met dit super makkelijke recept en foto, s stap voor stap!

Heb dit jaar (2014) voor het eerst zelf de vlierbloesem siroop gemaakt en was aangenaam verrast.  In eerste instantie ging het goed, siroop is heerlijk van smaak, maar ik merkte afgelopen week dat er bij een paar wat slierten bovenin dreven en het was niet het heerlijke stuifmeel, wat er zeker onderin hoort,  durfde het niet aan en ga er vanuit dat er is in de hygiëne is mis gegaan.

Zelf maak ik de flessen nu (2015) schoon met heet water met 1 theelepeltje citroenzuur, dan nog een keer spoelen met heet water en oxi – puro, en dan met heet water naspoelen, heb een speciale flessen uitdruip rek en daar zet ik ze op tot gebruik, of in een hete oven 110gr.

Maar een dag eerder ben ik al s,morgens de vlierbloesem schermen aan het plukken of later in de middag, als de schermen lekker ruiken en in de zon hangen, dan pluk ik ze zeker, de bloemen moeten open zijn en niet al half vergaan, deze ruiken meestal ook niet meer zo lekker, laat die hangen voor de bessen. Deze kun je later weer kunt plukken.
Probeer niet langs een drukke weg te plukken, de bloemen zijn dan toch wel vervuild en dat is niet lekker.

nu de schermen plukken, hoeveelheid  (30 a 40 )

image

Had zelf een flinke tas vol, weet het aantal niet precies, probeer bij het plukken de beestjes er voorzichtig uit te schudden,  niet te hard, stuifmeel is heel lekker en wil je niet weg schudden en zeker niet wassen, met een regenachtige dag, zal de geur ,dus de smaak, minder intens zijn.

image

Doe nu de schermen in een schone emmer, heb zelf een emmer bij www.brouwmarkt.nl gekocht in Almere.
1 biologische citroen wassen en in stukken erbij doen.
Vul de emmer totdat de bloesems onder water staan, zet de emmer de de deksel erop nu 24 uur weg op een donkere koele plek. B.v kelder.

image

Na 24 uur, zeef je het water door een kaasdoek in een maatbeker en doe je per 2 liter 750 gram suiker samen in de pan. Andere recepten zeggen nog meer suiker,  maar dat is een kwestie van smaak.

image

Omdat ik minder suiker dan andere recepten gebruikt heb, doe ik er nog een citroen bij doorgesneden en de pitjes er al uit gehaald.
Nu alles aan de kook brengen en als dit is gebeurd dan mogen de steriele flessen uit de oven op een natte handdoek.
Vul ze af met een schone trechter. Direct de deksels erop!

wpid-20140615_223731.jpg

Mocht ik dit jaar weer problemen hebben met de houdbaarheid dan ga ik bij elke 5 liter een theelepel citroenzuur doen voor extra conservering, maar heb dit jaar (2015) al extra citroen erbij gedaan.

Geniet van deze heerlijke zelf gemaakte siroop!
Even aanlengen met water of processo, citroen en munt, dat is echt heel lekker!

Nu is het wachten tot de vlierbes klaar is en dan kan deze de ontsapper in, over de ontsapper komt meer in mijn blog te staan.

Mocht je vragen hebben, dan hoor ik ze graag en hopelijk kan ik je helpen.

Veel plezier met dit recept.
Natascha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.