Blij blij heb er een ontsappan bij!

Als verrassing een stoom ontsapper gekregen!

Nee geen slow-juicer, sappers, of iets degelijks maar een stoompan om het sap uit fruit en groente te halen,
Meteen maar extra weckflessen aangeschaft en een boekje ver ontsappen,  maar ook op internet is veel te vinden vooral in het engels, dus zal ik voor de liefhebbers
Er een aantal bloggen aan besteden, omdat er in het Nederlands bijna niets te vinden is, blijkbaar word de ontsapper niet gebruikt,  terwijl ik de eerste sapjes heb mogen maken en proeven, en erg puur en lekker is. Ook al 1 die niet lekker was, maar dat hoort erbij. 

Hoe ziet de pan eruit en hoe werkt het!

image

Deze heb ik gekregen en  heb zelf al gelezen dat ie van staal moet zijn en zeker niet aluminium,  ivm, toxiciteit die door aluminium vrijkomt, niet erg smakelijk in je pure sapje.
Ondertussen, zo’n 3 weken verder terwijl ik dit berichtje plaats, heb ik letterlijk al liters sap gemaak en ze zijn heerlijk! 

image

De pan bestaat uit

meerdere gedeeltes onderste is waar je het water in doet en aan de kook brengt.

image

Het middelste gedeelte is waar het sap wat vrij komt uit de vruchten opgevangen word, het conische gedeelte in het midden van de pan zorgt voor de stoom die nodig is om de cellen van het fruit open te stomen.  In dit gedeelte zit ook een tapslangetje, met klem, vergeet deze niet om eraan te zetten als je bezig gaat met ontsappen. Word anders een kleverige boel!

image

In het bovenste gedeelte komt het fruit, het heeft allemaal gaatjes en daardoor stroomt het sap in het middelste gedeelte en word meteen gepasteuriseerd. 

image

Zoals je op de foto kunt zien heb ik appels en kersen, met steel en pit, klokhuis en schil in het bovenste gedeelte gedaan. Wel zijn de appels in kleinere stukjken gesneden,  ik maak graag sap zonder suiker,  maar mocht je suiker gebruiken dan zou ik de vruchten eerst met de suiker omwentelen. En daarna in de pan.

Er zijn richtlijnen voor de tijd die je nodig hebt om al het sap uit het fruit te krijgen, zal deze snel online zetten.

image

Na ongeveer kun je al het eerste flesje vullen, Let op! Eerst een mok vol eruit tappen en terug over het fruit gieten, daarna kun je het gaan tappen. Dit is omdat het eerste in de slang nog niet gepasteuriseerd is. Zet er een krukje met een kan onder tegen lekken, en een andere om het gesteriliseerde flesje in te zetten, mocht deze dan knappen dan gebeurd er niets ergs met je en word heet sap en glas opgevangen in de maatkan. Let op heel heet!

image

Door de foto kon ik het tappen niet laten zien, die foto komt nog, maar zorg ervoor dat je de slang in de fles hebt, dan werk je het meest veilig.

Na 1 uur en 15 min had ik 2 en half liter kersen-appel sap.

image

image

image

Dit zijn een paar voorbeelden van sapjes die ik gemaakt heb.

Bramen- perzikken nectarine- kersen appel en appel ananas,  ananas is geen goede fruit om te ontsappen net als watermeloen, word een beetje rubberig. Watermeloensap was dan ook niet lekker. Zo weet je meteen wat werkt of niet, de keuze om suiker te gebruiken of niet is eigen keuze of smaak.
Je kunt van de sapjes nu nog gelei maken of siroop. En van de pulp als je geen pitjes een schil of steeltjes mee stoomt,  fruitleer, maar daar komt nog met de tijd een voedseldroger en dan is er bijna geen verspilling meer!

Succes

Have fun ,
Natascha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.