Pruimen bananen jam

Pruimen bananen jam, lekkere variatie op de gewone pruimenjam.

Nu had ik nog anderhalve kilo pruimen over nadat de pruimen op brandewijn-wodka zijn gemaakt en er lag nog een kilo rijpe bananen en met rijp bedoel ik, waar de bruine plekjes op komen, daarvoor zijn ze nog niet rijp en slechter verteerbaar door de maag! Dus werd het pruimen bananenjam!
In Duitsland kopen wij vaak onze spullen zoals, geleisuiker 1:2 en 1:3 en zo ook de gelfix etc..
Omdat ik volgens de normale verhoudingen op de geleisuiker hier op 2 en halve kilo fruit ook netzoveel suiker zou moeten gebruiken en dat niet wou, ben ik steeds andere opties aan het zoeken, geen suiker is geen optie voor ons, omdat het toch wel wat langer moet staan. vaak gebruik ik ook Marmello en dan heb je of geen of een klein beetje suiker nodig en is het toch ook langer houdbaar!
maar deze keer heb ik dit recept gepakt. Wees vrij om je eigen variatie te maken!

Wat heb je nodig:

1.5 kilo pruimen
1 kilo rijpe bananen
850 gr geleisuiker 1:3 ( 1 pakje is 500 gr en kun je voor 1.5 kilo fruit gebruiken)
8 schone sterielle potten van minimaal 300ml inhoud (eventueel een paar kleintjes extra)

Wat te doen:

Was de pruimen en snij ze doormidden, haal de pit eruit en meteen in een pan met dikke bodem!
De bananen zonder schil in stukjes erbij, suiker erbij en aan de kook brengen. bordje in het vriesvak leggen.

20140727_201031

Goed blijven roeren, als het kookt afschuimen en blijven roeren. ongeveer 2 min. in dit stadium heb ik de staafmixer er doorheen gedaan, dan heb je minder velletjes in je jam, vindt je dit niet lekker, dan kook je in totaal 3 min, pak nu je bord uit de vriezer en doe een druppel erop, stolt de druppel en kun je er een vinger doorhalen zonder dat ie meteen weer dichtgaat dan is het goed en zet je de pan uit. zoniet, nog een minuut doorkoken en weer proberen.

Vul de potten en zorg dat de rand schoon is, deksel erop en smullen maar!

20140728_121852

Succes!

Natascha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *