Kastanje Confituur

Het is weer de tijd van het jaar voor Tamme Kastanjes!Ben verzot op Tamme Kastanjes, niet te verwarren met de wilde, die zijn leuk om mee te knutselen. Pak tamme kastanjes op als het een droge dag is, meestal zitten er net na regen meer wormpjes in de gevallen kastanjes, dus goed opletten, als je ze gekookt hebt en ze  gaat eten.

Dit is een recept dat ik uit het larousse boek gebruikt heb, nu zijn er al verschillende keren recepten uit dit boek gemaakt en ze lukken meestal niet, lijkt of de verhoudingen met suiker niet kloppen. nu ben ik zelf in plaats van suiker, meteen gelei suiker gaan gebruiken. zeker toen het gewoon niet lukte en nu wel! Ik koop altijd de 1:3 uit Duitsland, gekocht bij de Kaufland.

Kastanje Confituur         

Let Op! Dit is het recept zonder de 1:3 suiker, maar met gewone suiker, als je 1 op 3  gaat gebruiken dan is het per 1,5 kilo puree , 500 gram 1:3 suiker en dan 125 ml water.

Wat heb je nodig!

2 kilo tamme kastanjes

800gr kristalsuiker per kilo puree

2,5 dl water per kilo suiker

2 vanille stokjes

Wat moet je doen!

Maak met een scherp mes een kruisje in de bast van de kastanje, doe ze 10 min in kokend water en pel de bast eraf, als ze nog warm zijn, daarna word het lastiger.

Kijk goed of er geen wormpjes in zitten, meestal aan de boven of onderkant. en doe ze in een pan, ze zet net onderwater en laat ze 30 a 40 min sudderen op een laag vuurtje.

Giet ze af en draai ze door een passeer zeef of zeef met fijne gaatjes.

kastanjeconfituur-5

Weeg de puree af en zet de suiker klaar.

Doe de suiker met opengespleten vanillestokjes in de pan en verwarm al roerend, breng aan de kook tot de suiker is opgelost.

kastanjeconfituur-4

Schuim het geheel af en laat op hoog vuur koken tot 110 graden op een suikerthermometer.

kastanjeconfituur-3

Schep de kastanje puree erdoor en laat dit al roerend 5 min koken tot het mengsel dik is.

Giet nu de confituur in schone steriel potten. lekker onderin een appeltaart.

kastanjeconfituur-7

Succes!

Natascha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.