Wintertaart met Stoofperen

Deze heerlijke kruidige wintertaart is ook een favoriet! gemaakt met geweckte stoofperen in portsiroop.

Een heerlijke taart die ik naar eigen inzicht getest en gemaakt heb. De stoofperen zijn gekookt in portsiroop en daarna geweckt, dit recept staat hier omdat het deeg een nachtje in de koelkast moet staan, laat ik tegelijkertijd de peren uitlekken. heel veel plezier van dit recept.

Wat heb je nodig!

bakvorm 24cm

keukenmachine of mixer met deeghaken

150gr ongezouten roomboter op kamer tempratuur

125gr suiker

300gr tarwebloem gezeefd

1 ei

1 theelepel gemalen kaneel

2 theelepels gemalen anijszaad

halve theelepel gemalen nootmuskaat

halve theelepel gemalen zwarte peper

halve theelepel gemalen kruitnagel

halve theelepel gemalen gember

snufje zout

3 Elstar appels geschild en in blokjes gesneden

flinke handvol gedroogde abrikoos (in stukjes gesneden)

1 pot (720ml) geweckte stoofperen in portsiroop (uitgelekt in de koelkast)

recept van de peren staat hier

Bestrijken taart:

3 eetlepels Abrikozenjam heb zelf de abrikozenjam met vanille en en amandelschaafsel gebruikt recept hiervan staat hier

beetje water

Wat moet je doen.

Doe de specerijen,zout,bloem, het ei en de boter in de kom en mix met de deeghaak tot een soepel deeg (of in de keukenmachine)

Maak een bal van het deeg en verpak deze in vershoudfolie, druk hem nu wat platter en leg hem een nacht te rusten in de koelkast zodat de smaken goed in het deeg kunnen trekken.

De volgende dag:

Verwarm de oven  voor op 180 graden, leg een stuk bakpapier onderin je springvorm.

Haal je deeg uit de koelkast en pak 2 stukken bakpapier zodat je het deeg hiertussen kunt uitrollen tot ongeveer 35 cm doorsnede. haal de bovenste laag van het deeg af en draai nu het deeg op zijn kop, op het bakblik en trek de andere laag er nu voorzichtig af! het deeg zakt nu al wel iets en help het mee door de zijkanten op te tillen en zo naar in het bakblik te krijgen.

Als het scheurt is niet erg, gewoon een ander stuk erop plakken of weer tegen elkaar aan doen.

Zorg dat de zijkant van de vorm ook bekleed is, dit hoeft niet tot bovenaan toe!

Als de appels, stoofperen en abrikozen nu in stukjes van 1 cm zijn gesneden en door elkaar zijn gemengd, mogen ze in de beklede bakvorm. de zijkanten van het deeg iets naar beneden duwen zodat ze op fruitniveau zijn.

In het midden van de oven zo’n 50 minuten, en dan nog 5 a 10 min een laagje lager in de oven!

in een pannetje 3 eetlepels abrikozenjam en beetje water doen, even verwarmen, de taart als deze klaar is bestrijken met de warme jam. de gehele bovenkant, dus randen en fruit. wel voorzichtig! 😉

Wintertaart met stoofperen.
Wintertaart met stoofperen. Deze foto van de door mij gemaakte wintertaart met stoofperen is gemaakt door Magriet van de facebook groep wecken is hip.

 

Eet smakelijk!

Natascha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *